Priče iz konobe za djecu

Priče iz konobe za djecu naslovnica

PRIČE IZ KONOBE – ZA DJECU naslov je edukativne knjige za naše najmlađe koja je prvi put predstavljena javnosti na 12-im danima otočkih dječjih vrtića u lijepom ambijentu hvarskog Arsenala, pred mnogobrojnom publikom koja je posjetila otvaranje ovog vrijednog trodnevnog događaja, čije je geslo: “Od baštine za baštinu”.

PRIČE IZ KONOBE – ZA DJECU dio su projekta PRIČA O KONOBI, u kojem autor nastoji očuvati i promovirati naše tradicionalne lokalne, nacionalne i univerzalne vrijednosti.

U ovoj priči kroz dijalog sa djedom djeca uče o životu u konobi, sa konobom i od konobe. Kao brižan učitelj djed ih poučava o značenju pojedinih predmeta koji se upotrebljavaju u konobi, o radu u vinogradu, preradi grožđa, te pravljenju i čuvanju vina, ali iznad svega uči ih oživotu. U knjizi je naglašena priča, a ilustracije su samo mali začin, pa se za nju ne može reći da je slikovnica, što je uobičajen izraz za knjigu namjenjenu mlađim uzrastima, već priča namjenjena onoj malo starijoj djeci ili odgajateljima koji će je čitati onim najmlađim.

Priča je napisana u standardnom hrvatskom jeziku sa utjecajem urbanog splitskog govora, sa idejom da je odgajatelji u dječjim vrtićima u pojedinim otočnim (ali i priobalnim) mjestima sami prevedu na svoj lokalni dijalekt, te je ožive u obliku igrokaza za djecu.

U tom smislu je svakom otočkom vrtiću koji je sudjelovao na ovom skupu poklonjen po jedan primjerak ove priče.

Neka se tako čuva naša baština.

Nakon PRIČE O POŠTARU GRICKU ovo je autorova druga knjiga za djecu.

U djecu se najviše isplati ulagati, jer oni su naša najvrijednija baština.