KONOBA BLUES

KONOBA BLUES on Youtube

KONOBA BLUES naslov je pjesme u kojoj njen autor Miki Bratanić govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima koje se kroz rad, druženje i pjesmu prenose generacijama, te u ovom novom dinamičnom i tehnološki oblikovanom suvremenom načinu života, postaju još više dragocjene i važne. Vjera u bolje sutra, poštovanje prema radu, upornost, ljubav prema prijateljima, dobrosusjedski odnosi, njegovanje tradicije, te mnoge druge čovjekove kvalitete naglašene su u ovoj pjesmi koja na kraju ima izraženu pozitivnu poruku naglašavajući da nema ničeg ljepšeg nego piti i zapjevati sa susjedima; „Ništa slaje svitu nima, nego pit sa susidima i u onoj staroj robi zapivati u konobi“.

KONOBA BLUES dio je autorovog projekta PRIČA O KONOBI u kojem on kroz prizmu svoje obiteljske KONOBE BRATANIĆ čija zbirka nosi status “ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE”, nastoji prezentirati našu materijalnu i nematerijalu kulturnu baštinu. Dalmatinsku klapsku pjesmu, te pučke napjeve procesije “Za križen”, naše UNESCO vrijednosti, prema Bratanićevim riječima  stvorili su i odgojili težaci, baštinici drevnih konoba i održavatelji Starogradskog polja, još jednog UNESCO bisera u kojem se nalaze vinogradi i maslinici njegove obitelji. Upravo zato je težak, taj jednostavan i vrijedan čovjek, u središtu kako ove pjesme tako i cjelokupnog projekta PRIČA O KONOBI.

Glazba za ovu pjesmu napisana je prema Bratanićevoj želji u nekonvencionalnoj blues verziji, što je prilično neuobičajeno za temu konobe i dalmatinskih motiva, ali samo naizgled.

Naime, Bratanić je u pozadini ove pjesme stvorio priču, u kojoj je na svjetskom glazbenom nivou na neki način povezao dalmatinsku klapsku pismu i afro američki blues. I upravo je PRIČA ono što autor uvijek nastoji staviti u prvi plan, jer kako i sam kaže njegova konoba je mjesto za pričanje priča ili “STORY TELLING PLACE”. A pjesma KONOBA BLUES zapravo je samo njegovo nastojanje da suvremenim i modernim izričajem ukaže na potrebu za poštivanjem našeg nasljeđa.

„Njegova poznata izreka; „Dalmatinska klapska pisma, začeta je i rođena u konobi“ , bila je osnova za tu priču.

Dalmatinsku klapsku pismu, UNESCO zaštićenu nematerjalnu hrvatsku baštinu, stvorili su  težaci koji su nakon teškog cjelodnevnog rada u vinogradima, u svojoj konobi sa susjedima, našli okrjepu u hrani, utjehu u vinu i radost u pjesmi.  Hrana je bila skromna, najčešće slana srdela u maslinovom ulju. Vino je bilo onakvo kakvog je Bog dao. A pjesma je bila melodijski jednostavna.

Na sličan način nastala je i ona crnačka težačka pjesma, ispjevana u davnim vremenima na plantažama pamuka, u tuzi i muci, nosila je nadu, vjeru i ljubav i nakon teškog radnog dana okupljala ljude u svojim kolibama. Jednostavna u izričaju, kao i dalmatinska klapska pisma, nije zahtjevala posebnu glazbenu pratnju, već su ljudski glasovi bili instrumenti. I ona je bila „acapella“.

Ipak, ta pjesma prilagođena jednostavnim ljudima bez glazbene naobrazbe, imala je svu dubinu osjećaja i bogatstvo izričaja. Ta pjesma nije zahtjevala instrumentalnu pratnju, već samo ljudske glasove. Često izmješana sa sakralnim elementima i začinjena duhovnim temama, u samo nekoliko tonova  privlačila je i one koji nisu znali pjevati, ali mogli su je osjećati. Tako je pjesma postala poziv za okupljanje i znak za druženje, pa bi se konoba ili koliba znala napuniti ljudima i odzvanjati pjesmom do kasno u noć.  To je umjeće življenja.

U teškim vremenima, oskudice,  neizvjesnosti, preživljavanja, pronaći motiv za radost i biti sretan sa malo zaista je umjetnost.

Naši preci bili su u tome više nego umjetnici.

Premda skromnih glasovnih mogućnosti, Bratanić je kako kaže, ovu pjesmu ispjevao sa srcem i iz duše, te vjeruje da će ona doprjeti do osjećaja slušatelja. Najavljeni video spot koji će biti snimljen na proljeće iduće godine, sigurno će pjesmi dati i dodatnu medijsku dimenziju, te omogućiti ono što autor želi, a to je svjetska promocija, ne samo pjesme KONOBA BLUES  i njegove PRIČE O KONOBI, već i njegovog otoka Hvara, Splita, Dalmacije i Hrvatske. Povezivanje dalmatinske klapske pjesme i afro američkog izvornog bluesa njegovo je skromno nastojanje za isticanjem naših nacionalnih vrijednosti i stavljanja uz bok onim svjetskim.

 

Blues1

Konoba blues

Ispod hlada našeg dvora

Di se ćuti vitar s mora

Na stolu je bocun vina

Tu je moja didovina.

Prid konobom moga dide

Još se mogu čut beside

O životu i o trudu

I da ništa ni zaludu

U očima našeg oca

Uvik iskri ista forca

Ruke su mu pune voje

Dok govori bit će boje.

Tim u meni budi viru

Da nam vaja naći miru

I na ovom škrtom škoju

Umiriti dušu svoju

 Kada dozri grožđe slatko

Brat će dati ruke svatko

Napunit ćemo maštile

Demejane karatile.

Ništa slaje svitu nima

Nego pit sa susidima

I  u onoj staroj robi

Zapivati u konobi

Zapivati u konobi…

 

KONOBA BLUES

Autor teksta; Miki Bratanić

Autori glazbe i aranžmana; Želimir Škarpona i Dalibor Musap

Prateći solo vokali; Teo Brajčić i Brankica Jovanovski

Prateći klapski vokali; članovi zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka – Eduard Grenc Mladen Velat, Dragan Popović, Ante Kovačević, Igor Bakotić, Ante Smoljo, Damir Radovan.