KONOBA BLUES

Miki Bratanić - Konoba blues

KONOBA BLUES on Youtube

KONOBA BLUES naslov je pjesme u kojoj njen autor Miki Bratanić govori o univerzalnim ljudskim vrijednostima koje se kroz rad, druženje i pjesmu prenose generacijama, te u ovom novom dinamičnom i tehnološki oblikovanom suvremenom načinu života, postaju još više dragocjene i važne. Vjera u bolje sutra, poštovanje prema radu, upornost, ljubav prema prijateljima, dobrosusjedski odnosi, njegovanje tradicije, te mnoge druge čovjekove kvalitete naglašene su u ovoj pjesmi koja na kraju ima izraženu pozitivnu poruku naglašavajući da nema ničeg ljepšeg nego piti i zapjevati sa susjedima; „Ništa slaje svitu nima, nego pit sa susidima i u onoj staroj robi zapivati u konobi“.

KONOBA BLUES dio je autorovog projekta PRIČA O KONOBI u kojem on kroz prizmu svoje obiteljske KONOBE BRATANIĆ čija zbirka nosi status “ZAŠTIĆENO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE”, nastoji prezentirati našu materijalnu i nematerijalu kulturnu baštinu. Dalmatinsku klapsku pjesmu, te pučke napjeve procesije “Za križen”, naše UNESCO vrijednosti, prema Bratanićevim riječima  stvorili su i odgojili težaci, baštinici drevnih konoba i održavatelji Starogradskog polja, još jednog UNESCO bisera u kojem se nalaze vinogradi i maslinici njegove obitelji. Upravo zato je težak, taj jednostavan i vrijedan čovjek, u središtu kako ove pjesme tako i cjelokupnog projekta PRIČA O KONOBI.

Glazba za ovu pjesmu napisana je prema Bratanićevoj želji u nekonvencionalnoj blues verziji, što je prilično neuobičajeno za temu konobe i dalmatinskih motiva, ali samo naizgled.

Naime, Bratanić je u pozadini ove pjesme stvorio priču, u kojoj je na svjetskom glazbenom nivou na neki način povezao dalmatinsku klapsku pismu i afro američki blues. I upravo je PRIČA ono što autor uvijek nastoji staviti u prvi plan, jer kako i sam kaže njegova konoba je mjesto za pričanje priča ili “STORY TELLING PLACE”. A pjesma KONOBA BLUES zapravo je samo njegovo nastojanje da suvremenim i modernim izričajem ukaže na potrebu za poštivanjem našeg nasljeđa.

„Njegova poznata izreka; „Dalmatinska klapska pisma, začeta je i rođena u konobi“ , bila je osnova za tu priču.

Dalmatinsku klapsku pismu, UNESCO zaštićenu nematerjalnu hrvatsku baštinu, stvorili su  težaci koji su nakon teškog cjelodnevnog rada u vinogradima, u svojoj konobi sa susjedima, našli okrjepu u hrani, utjehu u vinu i radost u pjesmi.  Hrana je bila skromna, najčešće slana srdela u maslinovom ulju. Vino je bilo onakvo kakvog je Bog dao. A pjesma je bila melodijski jednostavna.

Na sličan način nastala je i ona crnačka težačka pjesma, ispjevana u davnim vremenima na plantažama pamuka, u tuzi i muci, nosila je nadu, vjeru i ljubav i nakon teškog radnog dana okupljala ljude u svojim kolibama. Jednostavna u izričaju, kao i dalmatinska klapska pisma, nije zahtjevala posebnu glazbenu pratnju, već su ljudski glasovi bili instrumenti. I ona je bila „acapella“.

Ipak, ta pjesma prilagođena jednostavnim ljudima bez glazbene naobrazbe, imala je svu dubinu osjećaja i bogatstvo izričaja. Ta pjesma nije zahtjevala instrumentalnu pratnju, već samo ljudske glasove. Često izmješana sa sakralnim elementima i začinjena duhovnim temama, u samo nekoliko tonova  privlačila je i one koji nisu znali pjevati, ali mogli su je osjećati. Tako je pjesma postala poziv za okupljanje i znak za druženje, pa bi se konoba ili koliba znala napuniti ljudima i odzvanjati pjesmom do kasno u noć.  To je umjeće življenja.

U teškim vremenima, oskudice,  neizvjesnosti, preživljavanja, pronaći motiv za radost i biti sretan sa malo zaista je umjetnost.

Naši preci bili su u tome više nego umjetnici.

Premda skromnih glasovnih mogućnosti, Bratanić je kako kaže, ovu pjesmu ispjevao sa srcem i iz duše, te vjeruje da će ona doprjeti do osjećaja slušatelja. Najavljeni video spot koji će biti snimljen na proljeće iduće godine, sigurno će pjesmi dati i dodatnu medijsku dimenziju, te omogućiti ono što autor želi, a to je svjetska promocija, ne samo pjesme KONOBA BLUES  i njegove PRIČE O KONOBI, već i njegovog otoka Hvara, Splita, Dalmacije i Hrvatske. Povezivanje dalmatinske klapske pjesme i afro američkog izvornog bluesa njegovo je skromno nastojanje za isticanjem naših nacionalnih vrijednosti i stavljanja uz bok onim svjetskim.

 

Blues1

Konoba blues

Ispod hlada našeg dvora Di se ćuti vitar s mora

Na stolu je bocun vina Tu je moja didovina.

Prid konobom moga dide Još se mogu čut beside

O životu i o trudu I da ništa ni zaludu

U očima našeg oca Uvik iskri ista forca

Ruke su mu pune voje Dok govori bit će boje.

Tim u meni budi viru Da nam vaja naći miru

I na ovom škrtom škoju Umiriti dušu svoju

 Kada dozri grožđe slatko Brat će dati ruke svatko

Napunit ćemo maštile Demejane karatile.

Ništa slaje svitu nima Nego pit sa susidima

I  u onoj staroj robi Zapivati u konobi

Zapivati u konobi…

 

KONOBA BLUES

Autor teksta; Miki Bratanić

Autori glazbe i aranžmana; Želimir Škarpona i Dalibor Musap

Prateći solo vokali; Teo Brajčić i Brankica Jovanovski

Prateći klapski vokali; članovi zbora Brodosplit pod ravnanjem maestra Vlade Sunka – Eduard Grenc Mladen Velat, Dragan Popović, Ante Kovačević, Igor Bakotić, Ante Smoljo, Damir Radovan.

Miki Bratanić Konoba blues Rab live Miki Bratanić Konoba blues Rab live Miki Bratanić Konoba blues Rab live

Miki Bratanić Konoba blues Rab live