O autoru

Miki Bratanić

Miki Bratanić po profesiji je konzultant za primjenu informacijskih tehnologija u hotelijerstvu sa stalnom adresom boravka u Splitu. Dugo godina radio je u jednoj od najvećih svjetskih informatičkih korporacija, što mu je omogućilo stjecanje poslovnog iskustva i vještina, te putovanja i upoznavanja ljudi. U privatnom životu intenzivno se kao član Društva hrvatskih književnika bavi pisanjem i objavljivanjem knjiga, te sudjelovanjem u raznim kulturnim događanjima. Aktivno djeluje i u javnom životu publicirajući članke i kolumne.

Njegova životna preokupacija je projekt “Priča o konobi”, osobno autorsko djelo u kojem raznim aktivnostima kroz prizmu konobe govori o našim prepoznatljivostima, običajima, tradiciji i baštini. U sklopu tog projekta objavio je tri knjige na temu konobe: “KONOBA”, “PRIČA O KONOBI”, te edukativnu dječju slikovnicu “PRIČE IZ KONOBE – ZA DJECU”. Dugogodišnji rad s ovom tematikom potaknulo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske da njegovu obiteljsku konobu proglasi “Zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske”.

Svoju priču o konobi uobličio je u multimedijalnu prezentacijsku formu sa zanimljivim fotografijama, tekstovima i glazbom kojima s različitih aspekata prikazuje što je konoba značila nekad, ali i što znači danas. Na poseban način ukazuje kako su mnoge naše prepoznatljivosti kao što je klapska pjesma, povezane s konobom. Priča o konobi predstavljena je diljem svijeta počevši od Hvara i Splita, pa do Bostona, New Yorka i San Francisca.

Dugi niz godina prikupljao je i odabirao za potrebe snimanja bogatu sakralnu pučku pjevačku građu svog Vrbanja na otoku Hvaru, na tragu Ljube Stipišića Delmate i njegove ostavštine. Producent je i nakladnik triju nosača zvuka pučkih pjevača iz njegova rodnog Vrbanja na otoku Hvaru: “OBREDI VELIKE SEDMICE I PROCESIJA ZA KRIŽEN”, “KROZ GODINU – KROZ GODINE”, te “KRALJU KOJEMU SVE ŽIVI”, koji je nominiran za glazbenu nagradu Porin u kategoriji Najbolji album duhovne glazbe.

Još kao srednjoškolac došao je u doticaj s temom zločina komunizma, što ga je kasnije potaknulo na osobno višegodišnje istraživanje u kojem je pored brojne literature upoznao i žive svjedoke s kojima je obavljao razgovore i prikupljao vrijedne informacije. Objavio je zbirku poezije i razmišljanja naslovljenu “Ruzarij za Hrvatski križni put”, prvu samostalnu poetsku zbirku nekog autora posvećenu stradanjima ljudi u poraću Drugoga svjetskog rata. Potrebu nacionalnog suočavanja s prošlošću i otkrivanja istine naglašavao je u svojim brojnim novinskim člancima,a na poseban način je to uobličio u svom romanu “KORIJENI”.

Na portalu Narod.hr objavljuje serijal članaka naslovljenih  “PRIRUČNIK ZA ŽIVOT U HRVATSKOJ” u kojima jednostavnim jezikom malog čovjeka progovara o nekim našim nikad rasvijetljenim temama, te ukazuje na neka otvorena povijesna pitanja koja vape za odgovorima.

Miki Bratanić autor je projekta “UČIMO O NAMA – običaji, tradicija, baština i prepoznatljivost”, edukativne prezentacije namijenjene djeci školskog uzrasta kod kojih nastoji izgraditi svijest o potrebi očuvanja vlastita nacionalnog identiteta i naslijeđa, te pronalaska načina njegova korištenja za uspjeh u suvremenim svjetskim okolnostima.

Za dugogodišnji kontinuirani doprinos u promicanju i očuvanju kulturne baštine autorskim stvaralaštvom i stručnim radom dodijeljena mu je “Osobna nagrada” Grada Starog Grada na otoku Hvaru.

 

Miki Bratanić

Djela;

“Kad sve umukne govorićedu stine” (Criteria 2000.),

“Kojin jazikon i Quo vadis” (Naklada Bošković 2003.),

“Svitlo na kraju” (Književni krug Split 2005.),

“U kloncu” (vlastita naklada 2006.),

“Ruzarij za Hrvatski križni put” (Glas Koncila 2009.),

“Rič za jubav” (Naklada Bošković 2010.),

“Četiri štajuna” (vlastita naklada 2010.),

“Priča o poštaru Gricku” (Naklada Bošković 2010.).

„Konoba“ (Književni krug Split 2010.)

„La Konoba“ (talijanski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

„The Konoba“ (engleski prijevod Konobe, vlastita naklada 2011.)

“Sjećanje na ljeto” (vlastita naklada 2014.)

“Priča o konobi” ( vlastita naklada 2014.)

“Story of the konoba” (vlastita naklada 2014.)

“Razgovor s tišinom” (vlastita naklada 2014.)

“Priče iz konobe za djecu” (vlastita naklada 2018.)

“Korijeni” (vlastita naklada 2018.)

Fotografije

Miki Bratanić Konoba BratanićMiki Bratanić Konoba BratanićMiki Bratanić Konoba Bratanić Miki BratanićMiki BratanićMiki BratanićMiki BratanićMiki BratanićMiki BratanićMiki Bratanić Konoba