‘Ruzarij za Hrvatski križni put’

 

Kata Mare Pađen ili Sestra Pia, rođena je u Kninu 15.06.1931 od oca Josipa i majke Josipe(rođene Mataia).Osnovnu školu pohađala je u Drnišu i Jasenovcu sve  do siječnja 1945 godine, kada je sa osmogodišnjim bratom i majkom izbjegla iz Hrvatske.Sa mnogim drugim civilima iz Hrvatske utočište je našla u savezničkim logorima u Austriji.U dvije godine izbjeglištva, prošla je ukupno 11 logora, od kojih se najveće zadržala u Astenu blizu Linza.
U ožujku 1949  uz pomoć dominikanca Dominika Mandića, odlazi u Rim zajedno sa još 10 djevojčica dobi do 15 godina. Postaje redovnica Školskih sestara Franjevki 15.10 1950.  Završava pedagošku  školu te 1956 odlazi u Buenos Aires u Argentini, gdje boravi uključujući dvije godine u Urugvaju i Paragvaju ukupno 17 godina.Tamo je radila kao odgajateljica i učiteljica, te sudjeluje u dobrotvornom radu u misijama.
Paralelno uz rad  studirala je likovnu akademiju koju je završila 1969 dodine.
1973 iz Argentine se vraća u Rim gdje boravi sve do 1992, kada se napokon vraća u svoju dragu domovinu Hrvatsku.
Sada radi i djeluje u samostanu Školskih sestara Franjevki na Jordanovcu 55.

Sestra Pia čitav svoj život u mislima prolazi svoj križni put, ali i križne putove čitave njene obitelji.
Njezin otac ubijen je negdje između Bleiburga i Maribora, stariji brat živ je spaljen u peći Osječke željezare na Zelenom polju, a od ukupno 9 članova njezine obitelji, ubijenih na križnim putovima, ni za  jednoga ne zna groba, pa ni za majku koja je umrla u logoru Asten u Austriji.

Usprkos svemu Sestra Pia je nadasve redovnička umjetnica.Trnje koje ju je pratilo na njenom križnom putu, u njenom likovnom stvaralaštvu zamjenile su ruže.Motivi cvijeća, prirode, te duhovni motivi ,zrače neizmjernom ljubavlju i nježnošću.Njezina djela izlagana su na mnogim samostalnim i skupnim izložbama diljem svijeta i domovine, te danas krase mnoga sakralna i druga mjesta.
Pored redovničkog zvanja članica je organizacija UCAI i FIDA,  posjeduje diplomu Likovne akademije, Više pedagoške akademije, Akademije za pedagoški i osnovnoškolski  uzrast, te katehetske i vjeronaučne škole.
Sestra Pia Pađen svoju vedrinu, osmjeh i optimizam  bilježi kistom, te ostavlja trajan spomen pobjede vjere u ljubav.