Svitlo-na-kraju-naslovnica

‘Svitlo na kraju’

Publika voli čakavicu

Promocija knjige 35-godišnjeg pjesnika iz Vrbanja na Hvaru izazvala je interes Splićana

Predstavljanje knjige Mikija Bratanića „Svitlo na kraju“

Split.
U palači Milesi u srijedu je predstavljena zbirka čakavskih pjesama Svitlko na kraju (izdavač Književni krug Split) autora Mikija Bratanića, 35- godišnjeg pjesnika iz Vrbanja na Hvaru.
Bratanić iza sebe ima još dvije zbirke: Kad sve umukne govorićedu stine (2000.) i Kojin jazikon? (2003.), kojima direktno propagira čakavsko narječje. I ovaj put našao se u istoj misiji. Njegovo Svitlo svijetli iz gotovo stotinu pjesama podjeljenih na četri ciklusa okrenutih duhovnosti, krščanskim idealima, ali i ljubavi. Sklonost imperativu, sklonost upozorenju, opomeni su one karakteristike koje Bratanića kao pjesnika razlikuju od drugih čakavaca, smatra Siniša Vuković koji je predstavio zbirku.U njezinu predgovoru Zvonimir Mrkonjić zapisao je sljedeće: „Bratanić bilježi slom pasatizma i za njega vezanog idealizma, nastupanje realizma sa svim svojim bolno sivim tonovima i došašće, kako god to možda pretjerano zvučalo, svojevrsne puste zemlje našeg uljudbenog smiraja“.
Prof. Joško Božanić pohvalio je nadarenog mladog Vrbanjanina, oduševljen velikim odzivom publike na promociji koja je potvrdila da popularnost čakavske poezije u Splitu sve više raste. Promociju je glazbom začinila klapa reful iz Splita.

Merien Jelača

Leave a Reply